VERGİ SİRKÜLERİ
Sayı : 2017-006
Tarih : 19.04.2017
Konu : E Defter Göndermeden Önce 100-Kasa Hesabının Kontrolü
E-Defter gönderilmeden önce TL ve DÖVİZ Kasa hesaplarında aşağıdaki kontrollerin mutlaka yapılması, kontrolün yapılmadan e-defterin gönderilmemesi gerekmektedir;
1. 7.000,00TL üzeri tahsilat ve ödemelerin bulunup bulunmadığının kontrolü:
7.000,00TL üzeri mal ve hizmet alım ve satımına, herhangi bir avans ödemesine, ortağın şirkete borç vermesine veya almasına, ortağın sermaye ödemesine, senet veya çek bedellerine vb. ilişkin tahsilat ve ödemenin Kasa hesabından değil, banka hesabından yapılması gerekir.
· Tapu ile yapılan alım ve satımlarında, tapu tarihinde yapılan tahsilat ve ödemeler (yevmiye defterine kaydederken evrak kayıt tarihi ile tapu tarihi aynı gün olmasıgerekir.),
· Noterde yapılan alım ve satımlara ilişkin tahsilat ve ödemeler (yevmiye defterine kaydederken evrak kayıt tarihi ile noter evrakı tarihi aynı gün olması gerekir.),
Sözleşmeye dayalı işlemlerde, bir yıl içerisinde ödenecek toplam sözleşme bedeli 7.000,00TL üzeri ise, buna ilişkin tahsilat ve ödemenin Kasa hesabından değil, banka hesabından yapılması gerekir. Örneğin, Mali Müşavir, Avukat vb. ile yapılan sözleşme gereği makbuz karşılığında aylık 1.000,00 TL ödenecekse; makbuzda yazılı bedel 7.000,00 TL tutarını geçmemesine rağmen yıllık olarak dikkate alındığında 12.000,00 TL olduğundan ödemelerin banka kanalıyla olması gerekir.
7.000,00TL üzeri ödemenin banka kanalıyla değil de kasa hesabından yapıldığının tespiti halinde; yapılan ödeme tutarı üzerinden %5 özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
2. Kasahesabının (TL ve DÖVİZ) Alacak Bakiye verip vermediğinin kontrolü:
Bilindiği üzere, Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre Kasa hesabı hiçbir zaman alacak bakiyesi vermemektedir. Eğer Kasa hesabı alacak bakiye veriyorsa bunun muhasebe tekniği açısından anlamı şudur; ya sehven tahsil edilen nakit para kasa hesabına işlenmemiştir yada şirket belgesiz satış yapmış ve buradan elde ettiği gelirini Kasa hesabına kaydetmeden diğer muhasebe hesaplarına kaydetmiştir, demektir. Böyle bir durumun vergi incelemelerinde tespiti halinde tereddütsüz matrah farkı olarak değerlendirilerek şirket hakkında hem kurumlar vergisi hem katma değer vergisi hem de stopaj gelir vergisi yönüyle tarhiyat yapılmasına neden olacaktır.
Bu nedenle, Kasa hesaplarının fiş kayıttarihine göre değil, evrak kayıt tarihine göre sıralayarak günlük olarak alacak bakiyesi verip vermediğinin mutlaka kontrol edilmesi, eğer alacak bakiyesi veriyorsa gerçeğe uygun olarak düzeltilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, DÖVİZ olarak tutulan Kasa Hesaplarının alacak bakiyesi kontrolü, TL karşılıkları üzerinden değil döviz bedelleri üzerinden yapılacağı da tabiidir.
Bu nedenle e-defterler gönderilmeden Kasa hesabının alacak bakiyesi verip vermediği konusunda mutlaka kontrol yapılmalıdır.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. ATABEY DENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
Saygılarımızla.
ATABEYDENETİM