VERGİ SİRKÜLERİ
Sayı : 2019-011
Tarih : 24.09.2019
Konu : Holding Şirketinin Tanımı, Amaçları Ve Vergisel Avantajları
A- HOLDİNG ŞİRKETİNİN TANIMI VE AMACI
Holding şirketlerini; üretim ve satış gibi faaliyetlerde bulunmayan, şirketlere iştirak eden ve çoğunlukla iştirak ettiği şirketlerin büyük ortağı durumunda olan veya başka yollarla hakimiyetini elinde bulunduran şirketler olarak tanımlanmak mümkündür.
Özetle, holding elinde başka şirketlere ait hisse senedi bulunduran anonim şirkettir.
Holdingler; kendisi veya başkaları tarafından kurulmuş, veya kurulacak şirketlerin sermaye ve yönetimine katılarak bunların, yatırım, finansman, organizasyon ve yönetimlerini tek bir organizasyon gibi yürütürler.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 519. maddesi 4. fıkrasında, yapılan düzenlemelerden;
Türkiye'de doğrudan doğruya ticaretle uğraşan holding kurulamayacağı,
Holdinglerin ancak başka işletmelere iştirak edilerek kurulabileceği,
Ellerinde sadece başka şirketlere ait hisselerin bulunabileceği,
Faaliyet konusunun başka işletmelere iştirak etmek olduğu,
Doğrudan doğruya ticaret yapamayacağı sonuçları çıkarılabilir.
Halihazırda var olan bir şirketin "holding şirket"e dönüştürülmesi de mümkündür. Bu durumda; mevcut bir anonim şirketin anasözleşmesinin ticaret unvanı ile amaç ve konu maddesinde değişiklik yapılmakta, böylece anonim şirket holding şirkete dönüştürülmektedir. Ancak bu değişiklik için de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan izin almak gerekir.
Holding şirketlerin genel kurullarında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı temsilcisinin bulunması şarttır.
K.V.K. 'nun 33 sıra Nolu genel tebliğinde ise, holding şirketlerin iştirakettikleri şirketlere hangi konularda hizmet verebilecekleri sayılmıştır. Buna göre holdingler bağlı şirketlerine;
Finansman temini,
Pazarlama ve Dağıtım,
Yatırım projelerinin hazırlanması,
Hedeflerin tayini,
Planlama,
Örgütlendirme ve kararların uygulanması,
Bilgisayar hizmetleri,
Sevk ve idare,
Mali revizyon ve vergi müşavirliği,
Piyasa araştırmaları,
Halkla ilişkilerin tayini,
Personel temini ve eğitimi,
Muhasebe ve organizasyon kontrolü,
Hukuk müşavirliği hizmetleri vermektedir.
B- VERGİSEL BAKIMDAN HOLDİNG ŞİRKETLER
Holdingler; anonim şirket olarak kuruldukları için, Kurumlar Vergisi mükellefi olarak kabul edilmiştir. Kurumlar Vergisi mükelleflerine uygulanan bütün kanunlar holdinglere de uygulanır.
Holdinglerin vergileme avantajlarından en önemlisi Kurumlar Vergisinde çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik olan K.V.K.'nun 5. maddesinde sayılan "İştirak Kazançları istisnası" dır. Dağıtılan kar paylarına iştirak kazançları istisnası uygulanmaktadır. Yani, iştirak edilen şirketlerin kar dağıtımı yapması halinde, Holdinge dağıtılan kar payı üzerinden, kar dağıtımına bağlı gelir vergisi stopajı yapılmamaktadır. Ancak holding şirketi grup şirketlerden aldığı kar payını gerçek kişi ortaklarına dağıtıldığında %15 gelir vergisi stopajı yapılır.
Holding aktifinde 2 yıl süreyle bulundurulan bağlı şirketlere ait iştirak hisselerinin satışı halinde, bu satıştan elde edilen kazancın %50’si kurumlar vergisinden istisna edilmektedir. Holding şirket, grup şirketlerine ait hisse senetlerinin satışında katma değer vergisi istisnadır.
Holdingde bağlı şirketler için doğrudan verilen hizmetlere ilişkin giderlerin ilgili şirketlere aktarılarak o şirketlerde gider yazılabilmektedir.
Holdingin banka ve finans kuruluşlarından temin ederek aynı şartlarla iştiraklerine kullandırdığı borçlanmalar, örtülü sermaye sayılmamaktadır.
Ellerindeki başka şirketlere ait hisse senetlerini holdinge ayni sermaye olarak koyan ortakların bu işlemi, hisse senetlerinin satışı mahiyetinde olduğundan bu satıştan elde edilen kazanç değer artışı kazancıdır. Ancak Gelir Vergisi Kanunu’nda hisse senetlerinin 2 yıl süre ile elde tutulmasından sonra elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç değer artış kazancı sayılmayıp vergilendirilmemektedir.
Saygılarımızla.
ATABEYDENETİM
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir veherhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir.Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgilerher zaman her durumda doğru olmayabilir. Firmamızdan uzman görüşüalmaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir.ATABEYDENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanıniçeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardandolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.