İLETİŞİM : 0224 452 4 966

VERGİ SİRKÜLERİ

 

Sayı                    : 2017-020

Tarih                  : 29.12.2017

Konu                  : Yıl Sonu Önemli Hatırlatmalar

                                                                                                    

1-              DÖNEM SONU STOKLARIN SAYIMI:

213 sayılı Vergi Usul Kanunun 186. Maddesinde; “Envanter çıkarmak, bilanço günündeki mevcutları, alacakları ve borçları saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle kesin bir şekilde ve müfredatlı olarak tesbit etmektir.

Şu kadar ki, ticari teamüle göre tartılması, sayılması ve ölçülmesi mutat olmıyan malların değerleri tahminen tesbit olunur.

Mevcutlar, alacaklar ve borçlar işletmeye dahil iktisadi kıymetleri ifade eder.” Hükmü yer almaktadır.

Buna göre, şirketler dönem sonlarında diğer bir ifadeyle 31.12.2017 tarihinde, stoklarındayer alan mevcutlarının envanterini çıkartmak zorundadırlar.

Bu nedenle, 31.12.2017 tarihi itibariyle, şirketin envanterinde yer alan malların saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle tespit edilerek bir tutanak haline getirilmesi ve bu tutanağın şirketin depo sorumlusu, muhasebe sorumlusu ve şirketi temsile yetkili kişilerden birinin imzalaması gerekmektedir.

 

2-              ADAT HESAPLAMALARINDA KULLANILMAK ÜZERE, 31.12.2017 TARİHİNDE DÜZENLENECEK ADAT FATURASI İÇİN BU TARİHE BOŞ FATURA AYRILMASI:

Bilindiği üzere, şirketler, ortaklara vermiş olduğu borçlar (131,231 nolu hesaplar) ve Kasa hesabında görülen ihtiyaçtan fazla olan paralar (TL, Döviz) için adat hesaplanması gerekmektedir. Yapılan adat hesaplamaları sonucunda fatura kesilmek suretiyle gelir olarak kaydedilmesi ve üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.

Bu nedenle, 31.12.2017 tarihinde düzenlenmesi gereken adat faturaları için, 31.12.2017 tarihine ihtiyaç kadar boş fatura ayrılması (ortak sayısı da dikkate alınarak 5 civarı boş fatura yeterli olabilir.) gerekmektedir.  

 

3-              TUTULMASI ZORUNLU DEFTERLERİN NOTERE TASDİK ETTİRİLMESİ:

Bilindiği üzere, E-Defter kullanmak zorunda olanlar, 2018 yılı için kağıt ortamında YEVMİYE ve DEFTERİ KEBİR defteri tasdik ettirmezler. Diğer defterlerini  türüne göre mutlaka tasdik ettirmek zorundadırlar.

Buna göre, E-Defter kapsamında olan Anonim Şirketler;

a-       Envanter Defteri,

b-      Yönetim Kurulu Karar Defteri,

c-       Pay Defteri,

d-      Damga Defteri,

e-       Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterlerini notere tasdik ettirmek zorundadırlar.

Yine, E-Defter kapsamında olan Limited Şirketler;

a-       Envanter Defteri,

b-      Pay Defteri,

c-       Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri,

d-      Müdürler Kurulu Defterlerini notere tasdik ettirmek zorundadırlar.

Diğer taraftan E-Defter kapsamında olmayan mükellefler, Yevmiye Defteri ile Defter-i Kebir defterlerini tasdik ettirecekleri tabiidir.

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. ATABEY DENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.


Saygılarımızla.

ATABEYDENETİM