İLETİŞİM : 0224 452 4 966

VERGİ SİRKÜLERİ

 

Sayı                : 2018-031

Tarih              : 30.11.2018

Konu              : KDV oranı yüzde 8 olan bir mal için faturada  yüzde 18 KDV hesaplandığında, alıcı ödediği yüzde 18 KDV'yi indirim konusu yapabilir mi?

 

Ülkemizde yaşanan ekonomik krizleri aşabilmek için Hükümet, zaman zaman vergi oranlarında geçici sürelerle indirime gitmektedir. Bunun en son örneğini 31.10.2018 tarihli 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında gördük. Mezkur 287 sayılı Karar ile bazı malların KDV oranlarında indirime gidildi.

Söz konusu karara ulaşmak için  http://www.atabeydenetim.com/detay.php?type=sirkuler&id=45linke tıklayabilirsiniz.

KDV oranlarında geçici dönemler için sıklıkla yapılan değişikliler nedeniyle mükellefler KDV oranlarında sehven hatalar yapabilmektedir. Örneğin, KDV oranı yüzde 8’e indirilen bir malın satışında KDV oranını sehven yüzde 18 uygulanabilmektedir. Bu durumda, alıcı da ödemiş olduğu yüzde 18 oranındaki KDV tutarını indirim konusu yapabilmektedir.

Bu gibi durumlarda, fazla veya yersiz hesaplanan verginin, gerek satıcı gerekse alıcı nezdinde işlemin KDV uygulanmadan önceki hale döndürülmesi gerekmektedir.

Fazla veya yersiz hesaplanan KDV’ye ilişkin açıklamalar, KDV Genel Uygulama Tebliğinin, (I/C-1.1.2.) "Fazla veya Yersiz Ödenen Verginin İadesi" başlıklı bölümünde yapılmıştır.

1. Buna göre, fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergi, öncelikle satıcı tarafından alıcıya iade edilecektir.

  • Alıcının indirim hakkı bulunan mükellef olmaması durumunda, satıcının söz konusu fazla veya yersiz KDV tutarını alıcıya ödediğini gösterir bir belge ile vergi dairesine başvurması gerekmektedir.

  • Alıcının indirim hakkı bulunan bir mükellef olması durumunda ise, satıcının fazla veya yersiz KDV tutarını alıcıya ödediğini gösterir belgeye ek olarak, alıcının fazla veya yersiz KDV tutarını indirim hesaplarından çıkarmak suretiyle düzeltme yaptığının alıcının vergi dairesinden alınacak bir yazıyla tevsiki de istenecektir.

a) Satıcı, fazla ve yersiz olarak hesapladığı vergiyi beyan ettiği dönem ile iade talep edilen dönem arasındaki KDV Beyannamesinde "sonraki döneme devreden KDV" tutarı varsa;

Satıcının, fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergiyi alıcıya ödediğini gösterir belge ve indirim hakkı bulunan alıcıların düzeltmeyi yaptığını gösterir vergi dairesi yazısı ile birlikte, beyanlarını düzeltmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, fazla veya yersiz hesaplanan KDV tutarı, ilgili dönem beyannamesinden tenzil edilir ve sonraki dönemler de buna göre düzeltilir.

b) Satıcı, fazla ve yersiz olarak hesapladığı vergiyi beyan ettiği dönem ile iade talep edilen dönem arasındaki KDV Beyannamelerinde "ödenecek KDV" tutarı varsa;

Fazla veya yersiz olarak ödendiği iddia edilen KDV’nin, satıcı tarafından iade olarak talep edilebilmesi için, KDV beyannamesinde hesaplanan KDV olarak beyan edilmesi ve beyana konu edildiği dönem ile iade talep edilen dönem arasında asgari söz konusu KDV tutarı kadar ödenecek KDV çıkması gerekmektedir.

  • Beyan edilen dönemle iade talep edilen dönem arasında, fazla veya yersiz uygulanan KDV tutarından daha düşük tutarda ödenecek KDV çıkması durumunda, sadece bu tutar iadeye konu edilebilecektir.

  • Beyan edilen dönemle iade talep edilen dönem arasında ödenecek KDV çıkmaması durumunda ise, sadece düzeltme yapılacak olup, iade söz konusu olmayacaktır.

2. İthalat sırasında fazla veya yersiz uygulanan vergilerin iadesi; 

  • indirim hakkına sahip olmayanlarda; 3065 sayılı Kanunun 48 inci maddesi hükmüne göre, Gümrük Kanununa göre iade olunacaktır.

  • indirim hakkına sahip mükelleflere iadesi, mükellefin beyanlarının düzeltilmesi üzerine bağlı olduğu vergi dairesince gerçekleştirilir. Bunun için, indirim hakkına sahip mükellef, gümrük idaresine bir dilekçe ile başvurarak, gümrük idaresi fazla veya yersiz tahsil ettiği vergi tutarını mükellefin vergi dairesine doğrudan göndereceği bir yazı ile bildirir. Vergi dairesi bu yazı üzerine iade talebini sonuçlandırır.

3.                 Debit Note; İndirim hakkına sahip mükelleflerin ithalat matrahında, ithalat işleminden sonra meydana gelen azalmalar;

               İndirim hakkına sahip mükelleflerin ithalat matrahında, ithalat işleminden sonra meydana gelen azalmalar (transferfiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtıldığının tespit edildiği durumlar dâhil) nedeniyle fazla veya yersiz ödenen vergiler, bu mükellefler tarafından indirim hesaplarına alındığından iade edilmez. İthalat sırasında fazla veya yersiz ödenen bu vergiler ile ilgili olarak indirim hesaplarında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

                    Bu uygulama yurtdışından temin edilen hizmetlere (gayri maddi hak ödemeleri dâhil) ilişkin sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen vergiler için de geçerlidir.


Saygılarımızla...

ATABEYDENETİM

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. ATABEY DENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.