İLETİŞİM : 0224 452 4 966

VERGİ SİRKÜLERİ

 

Sayı                    : 2019-006

Tarih                  : 30.03.2019

Konu                  : Şirket Ortaklarının Şahsi Harcamalarını Şirket Adına Fatura Ettirmesi

 

Şirket ortaklarının otel harcamaları, evine aldığı şahsi eşya alımlarına ilişkin harcamaları gibi birçok şahsi harcamalarını şirket adına fatura ettirdikleri sıklıkla görülmektedir. Yapılan şahsi harcamaların ba bildirim sınırını geçmesi durumunda sorunu daha da zorlaştırmaktadır.

Gelir Vergisi Kanunun 38., 40. Ve 41. maddeleri, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesine göre, şirket ortaklarının şahsi harcamalarını ticari kazancın tespitinde gider yada indirim olarak dikkate alınması mümkün değildir.

Şirket ortaklarının şahsi harcamalarını şirket hesabından ödettirmesi yada şirket adına fatura ettirmesi (düzenlenen bu faturanın işletme kayıtlarına alınması) işlemi, işletmeden çekilen para yada aynen aldıkları sair değerler olarak değerlendirilecektir.

Diğer taraftan Türk Ticaret Kanunu’nun 224. maddesinde de, şirket ortaklarının şirketten aldıkları ödüncü, aldığı tarihten itibaren faizi ile birlikte şirkete vermek zorunda olduğunu hükme bağlamıştır.

Şirket ortaklarının şirket adına fatura ettirdikleri şahsi harcamalarının KDV tutarları ile birlikte 689-Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak dikkate alınması yanlış bir uygulamadır. Zira bu gibi şahsi harcamaların, işletmeden çekilen para veya aynen aldıkları sair değer olarak dikkate alınması gerekir.

Bu nedenle, şirket ortaklarının şahsi harcamalarının şirket hesaplarından ödenmesi yada şirket adına düzenlenen faturaların şirket yasal kayıtlarına alınması durumunda, kayıt işleminin KDV tutarı ile birlikte 131-Ortaklardan Alacaklar hesabına alınması ve transfer fiyatlandırılması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı kapsamında emsal faizle, faiz tahakkuk ettirilmesi gerekmektedir.

Ancak, şirketin yasal kayıtlarında, şirketin ortağa borcu varsa yani 331-Ortaklara Borçlar hesabı alacaklı çalışıyor ise; ortakların şahsi harcamalarının 331-Ortaklara Borçlar hesabının borçlandırılması suretiyle şirketin ortağa olan borcunun bu şekilde de ödenmesi mümkündür.

Diğer taraftan şirket adına düzenlenen ve BA sınırını aşan ortakların şahsi harcamalarına ilişkin faturaların BA formuile bildirilmesi gerektiği tabiidir.

Örneğin; ABC Tekstil AŞ.’nin ortağı ailesiyle birlikte 5 gün tatil yapmış ve 10.000,00 TL (KDV tutarı 1.800,00 TL) otel faturasını şirket adına fatura ettirmiştir.

………………………………………………….  ,,  …………………………………………………………….

131/331-Ortaklardan/a   Alacaklar/Borçlar                                          11.800

                         320-Satıcılar                                                                                                 11.800

………………………………………………….  ,,  …………………………………………………………….

Netice itibariye, şirket adına fatura edilen veya şirket hesaplarından ödenen ortakların şahsi harcamalarının gider yazılması hem ticaret kanununa hem de vergi kanunlarına göre mümkün değildir. Bunların kanunen kabul edilmeyen gider yazılıp dönem kazancına ilave edilerek beyan edilmesi, vergi yasalarına göre vergi ziyaının önüne geçmektedir. Ancak, kanunen kabul edilmeyen gider olarak yazılsa dahi GVK-41. ve KVK-13. maddeleri gereği, yapılan bu harcamamanın işletmeden çekiş olarak değerlendirilmesi ve transfer fiyatlandırılması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı kapsamında emsal faizle, faiz tahakkuk ettirilmesi ve bunun için faiz faturası düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Saygılarımızla.

ATABEYDENETİM

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir veherhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir.Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgilerher zaman her durumda doğru olmayabilir. Firmamızdan uzman görüşüalmaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir.ATABEYDENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanıniçeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardandolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.