İLETİŞİM : 0224 452 4 966

VERGİ SİRKÜLERİ

 

Sayı                : 2019-008

Tarih              : 08.04.2019

Konu              : Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Süreci ve Dava Açma Süresi

 

Uzlaşma, mükelleflerin ikmalen, re’sen ve idarece salınan vergiler ve bunlara ilişkin cezalar konusunda yargı yoluna başvurmadan, vergi idaresi ile anlaşmak amacıyla başvurabilecekleri idari bir çözüm yoludur.

Nezdinde inceleme yapılan mükellefin talebi üzerine, hesaplanan vergi henüz tarh edilmeden uzlaşma (Tarhiyat Öncesi Uzlaşma) günü verilir. Tarhiyat öncesi uzlaşma süreci ve uzlaşmanın vaki olmaması veya temin edilememesi durumunda dava açma süresi aşağıda açıklanmıştır.

1-Uzlaşmanın Vaki Olması

Tutanak düzenlenir ve bir örneği mükellefe veya vekiline derhal verilerek tebliğ edilir.

Tutanak vergi ve cezaların ödeme sürelerinden önce mükellefe tebliğ edilmişse kanuni ödeme sürelerinde, ödeme süreleri kısmen veya tamamen geçtikten sonra tebliğ edilmişse tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenir.

2-Uzlaşmanın Temin Edilememesi

Mükellefin uzlaşma komisyonunun davetine katılmaması, uzlaşma görüşmesine geldiği halde uzlaşma tutanağını imzalamaması veya ihtirazi kayıtla imzalamak istemesi durumunda uzlaşma temin edilememiş sayılır. Bu durumda mükellefin tarhiyat sonrası uzlaşma hakkı ortadan kalkar.

3-Uzlaşmanın Vaki Olmaması

Komisyon tarafından sunulan teklifin mükellef tarafından kabul edilmemesi durumunda uzlaşma vaki olmamış olur. Komisyonun nihai teklifinin yer aldığı bir tutanak düzenlenir ve bir örneği mükellef veya vekiline verilir.

Uzlaşmanın Temin Edilememesi veya Vaki Olmaması Durumunda

• Vergi dairesi, inceleme raporunda önerilen matrah veya matrah farkı üzerinden gerekli tarh işlemini yapar ve mükellefe vergi/ ceza ihbarnamesi ile tebliğ eder.

•İhbarnameyi tebellüğ eden mükellef, tarhiyata karşı tebliğ tarihini takip eden 30 gün içerisinde yetkili vergi mahkemesinde dava açabilir.

• Mükellef, tebliğ tarihini takip eden 30 günlük dava açma süresi içinde cezalar için VUK’un 376. Maddesi uyarınca indirim talebinde bulunabilirler.


Saygılarımızla.

ATABEYDENETİM


Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir veherhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir.Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgilerher zaman her durumda doğru olmayabilir. Firmamızdan uzman görüşü almaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. ATABEYDENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.