İLETİŞİM : 0224 452 4 966

VERGİ SİRKÜLERİ

 

Sayı                : 2019-009

Tarih              : 09.04.2019

Konu              : Tarhiyat Sonrası Uzlaşma Süreci ve Dava Açma Süresi

 

2019-009 sayılı yazımızda Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Süreci ve Dava Açma Süresi konusuna kısaca değindik. Bu yazımızda da, Tarhiyat Sonrası Uzlaşma Süreci ve Dava Açma Süresi konusunu kısaca ele alacağız.

Mükelleflerin “tarhiyat sonrası uzlaşma”ya başvurabilmeleri için; bağlı oldukları vergi dairesi tarafından tarh edilmiş vergi ve/veya kesilmiş cezayı gösteren vergi/ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ edilmiş olması gerekmektedir. Uzlaşma talebinin, vergi/ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içinde yapılması gerekir.

Mükelleflerin haklarında düzenlenen ve tebliğ edilen vergi / ceza ihbarnamelerine karşı 30 günlük işlem süreleri vardır. Bu 30 günlük süre içerisinde;

·          Tarhiyat sonrası uzlaşma talebinde bulunabilir.

·          VUK’un 376. Maddesine göre cezalarda indirim talep edebilir.

·          Dava açabilir.

·          Bunların hiçbirini yapmadığı zaman vergi ve cezalar TAHAKKUK etmiş sayılır.

30 günlük süre içerisinde Tarhiyat Sonrası Uzlaşma talebinde bulunan mükellefin talebi Vergi Dairesince incelenir;

A-      Talebin Reddi

Uzlaşma talebinin şekil ve esas yönünden reddi durumunda bu kararın mükellefe tebliğ tarihinde, 30 günlük uzlaşma talebinde bulunma ve dava açma süresi henüz geçmemiş ise, mükellef söz konusu eksiklikleri gidererek uzlaşma talebini yenileyebilir.

Uzlaşma talebinden vazgeçerek uzlaşma başvurusuna konu ettiği vergi ve vergi ziyaı cezasına karşı, ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yargı yoluna başvurabilir.

Yada vergi ziyaı cezası için VUK’un 376. Maddesi uyarınca cezalarda indirim hakkından yararlanabilir.

B-      Talebin Kabulü ve Uzlaşmaya Davet

1-Uzlaşmanın Vaki Olması

Tutanak düzenlenir ve bir örneği mükellefe veya vekiline derhal tebliğ edilir.

Tutanak vergi ve cezaların ödeme sürelerinden önce mükellefe tebliğ edilirse uzlaşılan vergi ve/veya cezalar kanuni ödeme sürelerinde, ödeme süreleri kısmen veya tamamen geçtikten sonra tebliğ edilirse tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenir.

2-Uzlaşmanın Vaki Olmaması

Komisyonun teklifinin mükellef tarafından kabul edilmemesi durumunda nihai teklifin yeraldığı tutanak üç nüsha olarak düzenlenir ve bir örneği mükellefe verilir.

Mükellef, vergi ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük dava açma süresinin sonuna kadar nihai teklifi kabul ettiğini bir dilekçe ile bildirirse uzlaşma vaki olmuş sayılır.

Mükellef dilerse dava açma süresinin sonuna kadar cezalarda indirim hükmünden de yararlanabilir.

Uzlaşmanın vaki olmadı tutanağının tebellüğ edildiği tarihte dava açma süresi bitmiş veya 15 günden az kalmış ise, dava açma süresi tutanağın tebliğinden itibaren 15 gün uzar.

3-Uzlaşmanın Temin Edilememesi

Mükellef veya vekilinin uzlaşma komisyonunun davetine katılmaması, komisyona geldiğihalde uzlaşma tutanağını imzalamaması veya tutanağı ihtirazi kayıtla imzalamak istemesi durumunda uzlaşma temin edilememiş sayılır. Komisyonca bu durumu belirten üç nüsha tutanak düzenlenir ve bir örneği mükellefe verilir. Bu durumda sözkonusu vergi ve/veya cezalar için tekrar uzlaşma talebinde bulunulamaz.

Uzlaşmanın temin edilemedi tutanağının tebellüğ edildiği tarihte dava açma süresi bitmiş veya 15 günden az kalmış ise, dava açma süresi tutanağın tebliğinden itibaren 15 gün uzar. 


Saygılarımızla.

ATABEYDENETİM


Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Firmamızdan uzman görüşü almaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. ATABEYDENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.