İLETİŞİM : 0224 452 4 966

VERGİ SİRKÜLERİ

 

Sayı                 : 2019-015

Tarih               : 10.10.2019

Konu               : Yeni Makine Alımlarına İlişkin Vergisel Teşvikler (Son gün: 31.12.2019)

 

İmalat sanayi için yeni makine alımları için finansman anlamında önemli bir teşvik niteliğinde olan KDV istisnası getirilmiştir. Yeni Makine alımlarına ilişkin Yatırım Teşvik Belgesi aranılmasına gerek yoktur. Ayrıca, alınan makine için belirlenmiş olan faydalı ömrünün yarı süresinde amorti edilme imkanı sağlanmıştır. Ancak, gerek KDV’ye ilişkin gerekse amortisman süresine ilişkin düzenlemenin süresi 31.12.2019 tarihinde dolmaktadır. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için yapılan bu düzenlemeni uzatılmasında, imalat sanayinin gelişmesi açısından büyük önem arz etmektedir.

A-    İmalat Sanayiinde Kullanılmak Üzere KDV’siz Yeni Makine ve Teçhizat Alımında İstisna Uygulaması

7103 sayılı Kanunla, 1/5/2018 tarihinde yürürlüğe girmek üzere, 3065 sayılı Kanuna eklenen geçici 39 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek yeni makine ve teçhizatın, sanayi sicil belgesini haiz KDV mükelleflerine münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere teslimi 31/12/2019 tarihine kadar KDV’den istisna tutulmuştur.

Bu Tebliğin 11 inci maddesi ile söz konusu düzenlemeye ilişkin açıklamalar KDV Genel Uygulama Tebliğine işlenmiştir.

Tebliğde, yapılan açıklamalara göre istisnadan yararlanma şartları aşağıdaki gibidir,

1.     İstisnadan, 6948 sayılı Kanuna göre sanayi sicil belgesini haiz KDV mükellefleri yararlanacaktır.

2.     05/05/2018 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan 2018/11674 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki listede yer alan makinave teçhizat teslimlerine istisna uygulanacaktır.

3.     İstisna kapsamında makina ve teçhizat satın almak isteyen mükellefler, sanayi sicil belgelerini ibraz ederek alacakları makina ve teçhizatı imalat sanayiinde kullanacaklarına dair beyanlarıyla birlikte KDV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine başvurmaları gerekmektedir.

B-    Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Faaliyetlerinde Kullanılmak Üzere Yapılan Yeni Makina ve Teçhizat Teslimlerinde İstisna Uygulaması

7103 sayılı Kanunla KDV Kanununa eklenen geçici 39 uncu madde ve 7104 sayılı Kanunla, KDV Kanununun 13 üncü maddesine eklenen (m) bendine göre;

  • Teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde,

  • Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde,

  • Araştırma laboratuvarlarında

Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri 1/5/2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 31/12/2019 tarihine kadar KDV’den istisna tutulmuştur.

Bu Tebliğin 10 uncu maddesi ile söz konusu düzenlemeye ilişkin açıklamalar KDV Genel Uygulama Tebliğine işlenmiştir.

Tebliğde, yapılan açıklamalara göre istisnadan yararlanma şartları aşağıdaki gibidir,

1-    İstisna;

  • 4691 sayılı Kanun kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde,

  • 5746 sayılı Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde,

  • 6550 sayılı Kanun kapsamındaki araştırma laboratuarlarında,

Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlar, münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanmak üzere, yeni makina ve teçhizat alımlarında uygulanacaktır.

2-    İstisna kapsamında makina ve teçhizat satın almak isteyen alıcılar, teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve araştırma laboratuvarlarında faaliyette bulunduklarına ve satın alacakları makina ve teçhizatı Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanacaklarına dair ilgili birimlerden alacakları belge ile KDV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine istisna belgesi almak için başvurmaları gerekmektedir.

C-    Ortak Hususlar

1-    İstisna “yeni” makina ve teçhizat teslimlerine tanındığından, istisna kapsamında teslime konu edilecek makina ve teçhizatın kullanılmamış olması gerekmektedir. Diğer taraftan, makina ve teçhizatın aksam, parça, aksesuar ve teferruatları istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.

2-    İstisna kapsamındaki makine ve teçhizatın ithalat yoluyla temin edilmesi halinde söz konusu belge, ilgili gümrük idaresine ibraz edilecektir. İstisna belgesindeki istisna kapsamında ithal edilen makina ve teçhizata ilişkin bölüm doldurulduktan sonra ilgili gümrük idaresi tarafından bu bölüm de onaylanacaktır.

3-    İstisna kapsamında alınan makina ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde; imalat sanayii dışında kullanılması, elden çıkarılması veya kiralanması hallerinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlayacaktır.

4-    İstisnanın uygulanması aşağıdaki gibidir,

  • İstisna kapsamında vergi dairesine başvuru yapan mükellefler, istisna kapsamında alınacak makina ve teçhizat listesi elektronik ortamda sisteme girerler.

  • İlgili vergi dairesi tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra şartları sağlayanlara elektronik olarak sisteme girilen makina ve teçhizatla sınırlı olmak üzere istisna belgesi (İmalatSanayi ise EK:28 AR-GE ise EK:27 ) verilir.

  • Vergi dairesinden alınan istisna belgesinin alıcı tarafından onaylanmış bir örneği alıcılar tarafından satıcılara verilir. Bu belge satıcılar tarafından 213 sayılı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine uygun olarak saklanır.

  • Sözkonusu istisna belgesi kapsamında satış yapan mükellef düzenlediği faturada makina ve teçhizatın cinsi ile birlikte GTİP numarasını da belirtir. İstisna belgesi ekinin ilgili bölümünü fatura tarihi, numarası, mal miktarı ve tutarını belirtmek suretiyle onaylar ve bir örneğini alır. Teslim gerçekleştikçe alıcı ve satıcı alım/satım bilgilerini elektronik ortamda sisteme girerler.

  • İstisna uygulanan teslimler nedeniyle yüklenilen KDV, satıcılar tarafından indirim konusu yapılabilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen KDV satıcılara talep edilmesi halinde iade edilir.

  • İstisna kapsamındaki makine ve teçhizatın ithalat yoluyla temin edilmesi halinde söz konusu belge, ilgili gümrük idaresine ibraz edilir. İstisna belgesindeki istisna kapsamında ithal edilen makina ve teçhizata ilişkin bölüm doldurulduktan sonra ilgili gümrük idaresi tarafından bu bölüm de onaylanır.

  • Satıcı mükellefin iade talebi istisna belgesi ve elektronik sisteme yapılan alış ve satış girişleri esas alınmak suretiyle, iade için gerekli diğer belgeler de aranarak sonuçlandırılır.

5-    İstisnanın beyanı aşağıdaki gibi yapılacaktır,

  • Bu istisna kapsamında KDV hesaplanmayan teslimler, KDV beyannamesinde yeralan "İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" kulakçığının, "Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler" tablosunda 332 kod numaralı satır aracılığıyla beyan edilecektir.

  • Bu satırın "Teslim ve Hizmet Tutarı" sütununa istisnaya konu teslimlerin KDV hariç tutarı, "YüklenilenKDV" sütununa bu teslimlere ilişkin alım ve giderlere ait belgelerde gösterilen toplam KDV tutarı yazılır. İade talep etmek istemeyen mükellefler, "Yüklenilen KDV" sütununa “0” yazmalıdır.

  • İstisna kapsamında mal alan mükellefler, istisna belgesinin bittiği tarih itibarıyla istisna belgesini vergi dairesine ibraz ederek kapattırmak zorundadır. Vergi dairesi istisna belgesinde yer alan makina ve teçhizat listesinin satıcılar tarafından doldurulup doldurulmadığını ve faturalarla uyumunu kontrol ederek istisna belgesini kapatır.

D-   KDV’siz Yeni Makina ve Teçhizat Alımında Amortisman Uygulaması

7103 sayılı Kanunla, 1/5/2018 tarihinde yürürlüğe girmek üzere, 213 sayılı Kanuna eklenen geçici 30 uncu maddesine göre, 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerce münhasıran imalat sanayiinde veya 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerce münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere, 2019 takvim yılı sonuna kadar iktisap edilen yeni makina ve teçhizat ile aynı tarihe kadar yatırım teşvik belgesi kapsamında iktisap edilen yeni makina ve teçhizat için uygulanacak amortisman oran ve süreleri, Maliye Bakanlığınca bu Kanunun 315 inci maddesinegöre tespit ve ilan edilen faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle hesaplanabilir.

 

Saygılarımızla

ATABEYDENETİM

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel vedoğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman herdurumda doğru olmayabilir. Firmamızdan uzman görüşü almaksızın, budokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. ATABEYDENETİMYeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.