İLETİŞİM : 0224 452 4 966

VERGİ SİRKÜLERİ

 

Sayı                 : 2019-020

Tarih               : 17.10.2019

Konu               : Avans olarak yapılan ödemeler, indirimli kurumlar vergisinin hesaplanmasında yatırım harcaması olarak dikkate alınır mı?

 

İndirimli kurumlar vergisi uygulamasına 16/07/2009 tarih ve 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile başlanılmış olup, Maliye Bakanlığı tarafından 05/08/2016 tarih ve 29792 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde (Seri No: 1) Değişiklik Yapılmasına Dair 10 Seri No.luTebliğ ile indirimli kurumlar vergisi uygulamasına yönelik tereddüde düşülen konularla ilgili açıklamalarda bulunulmuştur.

Uygulamada, mevzuatta net ve açık bir şekilde belirtilmemiş ve tereddüde düşülen konular ile ilgili 2009 yılından günümüze kadar indirimli kurumlar vergisi uygulaması hakkında bir çok mukteza talep edilmiştir.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının 19.07.2019 tarihve 64597866-125[32/A]-14080 sayılı muktezası ile “mükelleflerin yatırım için yaptıkları avans ödemelerinin indirimli kurumlar vergisi hesaplamasında yatırım harcaması olarak dikkate alınıp alınamayacağı” konusu açıklığa kavuşturulmuştur.  

İlgili özelge talep formunda, akümülatör imalatı faaliyetinde bulunan bir firma, 2016 yılında …………. tarihli ve ……….. sayılı yatırım teşvik belgesi alarak aynı yıl içerisinde yeni bir üretim hattı için yatırıma başladığını, öncelikli yatırımlar kapsamında destek unsurlarından yararlandığını, bu yatırımın bitiş tarihinin ……….. olduğu, bu kapsamda yurt dışından 2018 yılında temin edilecek makine teçhizat global listesinde yer alan makineler için 2017 yılında akreditif açılarak avans ödemesi yaptığını belirterek; 2017 yılında yapılacak avans ödemelerinin, indirimli kurumlar vergisi uygulamasında bu dönemde yatırım harcaması olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususu için Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığından  özelge talebinde bulunmuştur.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının vermiş olduğu muktezada “…………şirketiniz tarafından yatırım teşvik belgesine istinaden 2018 yılında yurt dışından temin edilecek makine ve teçhizatlar için 2017 yılında akreditif açılarak yapılan avans ödemelerinin indirimli kurumlar vergisi uygulaması açısından yatırım harcaması olarak dikkate alınması mümkün bulunmayıp bu harcamaların söz konusu makine ve teçhizatın şirketinize teslim edildiği dönemde gerçekleştirilen yatırım harcaması olarak değerlendirilmesi ve indirimli kurumlar vergisi uygulamasında dikkate alınması mümkündür.”  açıklamasına yer vererek makine ve teçhizatlar için yapılan avans ödemelerinin indirimli kurumlar vergisinin hesaplanmasında yatırım harcaması olarak dikkate alınmasının mümkün bulunmadığı belirtilmiştir.

Sonuç olarak, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen bu mukteza ile özellikle uzun süreli ve büyük yatırımlarda yatırımcının üzerindeki vergi yükünü hafifleterek yatırımcıları teşvik edecek bu husus mükelleflerin aleyhine bir karar ile sonuçlanmıştır.

Saygılarımızla

ATABEYDENETİM

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi birgerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel vedoğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman herdurumda doğru olmayabilir. Firmamızdan uzman görüşü almaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. ATABEYDENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.