İLETİŞİM : 0224 452 4 966

VERGİ SİRKÜLERİ

 

Sayı                 :2020-001

Tarih               :04.02.2020

Konu               :Binek Otomobillere İlişkin Getirilen Gider Kısıtlamaları

 

7194 sayılı kanunun 13 üncü maddesiyle Gelir Vergisi Kanunun 40. Maddesinin 1. 5. Ve 7. Bentlerine eklenen parantez içi hüküm, 01.01.2020 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemi gelir ve kazançlarına uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.

Gelir Vergisi Kanunun 40. Maddesinin değişmiş hali aşağıdaki gibidir.

“İndirilecek Giderler

Madde 40

Safi kazancın tespit edilmesi için, aşağıdaki giderlerin indirilmesi kabul edilir:

1.Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler;  (Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 5.500 Türk lirasına kadarlık kısmı ile binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 140.000 Türk lirasına kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabilir.)

5. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri (Şu kadar ki faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70'i indirilebilir.)

7. Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar. (Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların buamaçla kullandıkları hariç olmak üzere, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç ilk iktisap bedeli 160.000 Türk lirasını, söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hâllerde, amortismana tabi tutarı 300.000 Türk lirasını aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gider yazılabilir. Bu hükmün uygulanmasında binek otomobilin iktisap edildiği tarihte yürürlükte olan tutar dikkate alınır.)”


7194 sayılı kanunun 13 üncü maddesiyle kanuni değişiklik yapıldı ancak, şuana kadar genel tebliğ düzenlemesi yapılmadı.

Kanun metinlerinden anlaşılacağı üzere,

1.            Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları diğer bir ifadeyle kiraladıkları yada işlettikleri binek otomobilleri bu düzenlemelere tabi değil. Örneğin taksi işletmeciliği yapan bir mükellef, binek otomobillerinin tüm giderlerini ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alabilecektir.

2.          Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi dışında kalan diğer işletmeler için;

a.     Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 5.500 Türk lirasına kadarlık kısmı ticari kazancın tespitinde gider yazılabilecektir. Bu rakamdan daha yüksek bedelle yapılan kiralamalarda 5.500 TL tutarını aşan kısım kanunen kabul edilmeyen gider olarak kurum kazancına ilave edilecektir.

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanunu’un 30. Maddesinin d bendi uyarıca, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi indirim konusu yapılamayacak, kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır.

b.     Bilindiği üzere, binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinin gidere yada binek otomobilinin maliyetine ilave edilmesi ihtiyaridir.

Eğer, binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinin gidere yazılması tercih edilirse, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 140.000 Türk lirasına kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabilir. Bu rakamı aşan kısım kanunen kabul edilmeyen gider olarak kurum kazancına ilave edilecektir.

Eğer, binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinin maliyete yazılması tercih edilirse, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 140.000 Türk lirasına kadarlık kısmı üzerinden amortisman ayrılabilecek olan maliyet bedeline dahil olacaktır. Bu rakamı aşan kısım ise kayıtlarda maliyet bedeli olarak gözükecek ancak, üzeriden amortisman ayrılarak gider yazılamayacaktır.

c.     Binek otomobillere ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç maliyet bedeli olan ilk iktisap bedeli 160.000 Türk lirası, üzerinden amortisman ayrılabilecek maliyet bedeli olarak dikkate alınacaktır. Bu tutarı aşan kısım, kayıtlarda maliyet bedeli olarak dikkate alınacak ancak, amortisman yoluyla gider olarak dikkate alınamayacaktır.

d.     Binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hâllerde, amortismana tabi tutarı 300.000 Türklirasını aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gider yazılabilir. Bu tutarı aşan kısım, kayıtlarda maliyet bedeli olarak dikkate alınacak ancak, amortisman yoluyla gider olarak dikkate alınamayacaktır.

e.     Amortisman yoluyla itfa edilecek maliyet bedelinin tespitinde, binek otomobilin iktisap edildiği tarihte yürürlükte olan tutar dikkate alınır.

Binek otomobillere ilişkin yapılan tüm giderlerin en fazla %70'i kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilecektir. Bu oranı aşan kısım kanunen kabul edilmeyen gider olarak kurum kazancına ilave edilecektir.

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanunu’un 30. Maddesinin d bendi uyarıca, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi indirim konusu yapılamayacaktır. Dolayısıyla, gider olarak dikkate alınmayan kısım olan yüzde 30’a isabet eden katma değer vergisi de indirilecek KDV olarak dikkate alınmayacak, kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır.


 

Saygılarımızla

ATABEYDENETİM

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir veherhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir.Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgilerher zaman her durumda doğru olmayabilir. Firmamızdan uzman görüşüalmaksızın, bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir.ATABEYDENETİM Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim’e, işbu dokümanıniçeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardandolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.