İLETİŞİM : 0224 452 4 966

VERGİ SİRKÜLERİ

Sayı     :2022-01

Tarih   : 21.04.2022

Konu   : Demir-Çelik Ürünlerinin Tesliminde Tevkifat Uygulaması [1]

 

Demir-Çelik ürünlerinin tesliminde alıcalar tarafından 01.05.2022 tarihinden itibaren 4/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.

1.Tevkifat uygulanacak ürünler;

Cevherden, hurdadan veya diğer hammaddelerden üretilen demir-çelik ve alaşımlarından mamul;

  • Her türlü uzun (çubuk, inşaat demiri, profil, kangal demir, filmaşin, tel, halat, hasır, boru, lama vb.) 
  • Yassı (levha, sıcak haddelenmiş yassı ürünler, soğuk haddelenmiş yassı ürünler ve kaplanmış yassı ürünler vb.) demir-çelik ve alaşımı ürünlerine tevkifat uygulanır.

2. Tevkifat uygulanmayacak ürünler;

  • Demir-çelik ve alaşımlarından mamul eşya (kapı, kapı kolu, köşebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, flanş, maşon, dirsek, kanca, menteşe, yay, bilya, rulman, zincir vb.) teslimlerinde tevkifat uygulanmaz.

3. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar;

Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin, ithalatçılar tarafından yapılan teslimleri ile münhasıran cevherden üretilenlerinin üreticiler tarafından ilk tesliminde tevkifat uygulanmaz, bu safhalardan sonraki el değiştirmelerde ise tevkifat uygulanır. 

Bununla birlikte, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin hurdadan, diğer hammaddelerden veya hurda, cevher ve diğer hammaddeler birlikte kullanılarak üretilmesi halinde bu ürünlerin ilk üreticilerinin teslimi dâhil her safhasındaki teslimlerinde tevkifat uygulanır.

İthalatçılar tarafından yapılan teslimlere ilişkin düzenlenen faturada “Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasına ve ithalata ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine yer verilir. 

Cevherden üretim yapanlar ise düzenlenen faturada “Teslim edilen mal firmamızca münhasıran cevherden üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasına yer vermek suretiyle tevkifat uygulanmaksızın işlem yapar.

 

Saygılarımızla,

ATABEYDENETİM


 

[1] 21 Nisan 2022 tarih ve 31816 sayılı Resmi Gazetede 41 nolu Katma Değer Vergisi Tebliği Yayınlanmıştır.