T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı : 38418978-120[Mük80-16/14]-63676
Tarihi : 28/2/2017
Konu : Hisse Senetlerinin İktisap Tarihi Hk.
İlgi : 27.12.2016 tarihli özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda ................... VergiDairesi Müdürlüğünün ............. vergi kimlik numaralı mükellefi................ Temsilcilik ve Ticaret A.Ş.'nin 1986 yılında kurulduğu, 31/08/2016tarihinde ortaklara isabet eden hisse payını temsil etmek üzere hisse senedibastırdığı ve söz konusu hisse senetlerinin satılması durumunda hissesenetlerinin iktisap tarihi olarak ortaklık hisselerinin iktisap tarihi olan1986 yılının mı yoksa hisse senetlerinin bastırıldığı 31.08.2016 tarihinin midikkate alınacağı hususunda tereddüt oluştuğu belirtilerek konu hakkında Başkanlığımızdangörüş talep etmektesiniz.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Değer artışı kazançları"başlıklı mükerrer 80 inci maddesinde;
"Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğankazançlar değer artışı kazançlarıdır.
1. İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara aitolan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerinveya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar.
Bu maddede geçen "elden çıkarma" deyimi, yukarıda yazılımal ve hakların satılması, bir ivazkarşılığında devir ve temliki, trampaedilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerinesermaye olarak konulmasını ifade eder."
hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, 23/03/2000 tarihli 23998 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarakyürürlüğe giren 232 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "2- HisseSenetlerinin İktisap Tarihi" başlıklı bölümünde; "Hisse senetlerinin üçay süreyle elde tutulduktan sonra satılması halinde doğan değer artış kazancınınvergilendirilmeyecek olması hisse senedinin iktisap tarihinin bilinmesini önemlikılmaktadır. Bu nedenle, hisse senedi alım satımı yapanların vergisel yükümlülüklerinitam olarak yerine getirebilmeleri açısından hisse senetlerinin iktisap tarihiniizlemeleri gerekmektedir.
Genel olarak hisse senedi üzerinde tasarruf hakkına sahip olunantarihin iktisap tarihi olarak dikkate alınması gerekmektedir. Bununla birliktegerçek kişi ortakların şirketin sermaye artırımına gitmesi dolayısıyla sahipoldukları hisse senetlerinin ve aynı hisse senedinden değişik tarihlerde alımyapıldıktan sonra bunların bir kısmının elden çıkarılması halinde elden çıkarılanhisse senetlerinin iktisap tarihinin belirlenmesi farklılık göstermektedir."
açıklamalarına yer verilmiştir.
Yukarıdaki hüküm ve açıklamalara göre; 1986 yılında kurulmuş olansöz konusu Şirkette ortaklık payları 31/08/2016 tarihinde hisse senedi çıkarılmaksuretiyle hisse senedine bağlanmış olduğundan, tarafınıza ait hissesenetlerinin iktisap tarihi olarak şirket hisse senetleri üzerinde tasarrufhakkına sahip olduğunuz 31/08/2016 tarihinin esas alınması gerekmektedir.
Dolayısıyla, 31/08/2016 tarihinde iktisap edilen söz konusu hissesenetlerinin iki yıldan fazla süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasındankazanç doğması durumunda, bu kazançlar değer artışı kazancı olarak dikkate alınmayacakve vergiye tabi tutulmayacaktır. Sahibi olduğunuz hisse senetlerinin iki yıldandaha az bir süre elde tutularak satılması durumunda ise elde edeceğiniz kazancındeğer artışı kazancı olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*)Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlışbilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***)Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde,bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergicezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.