T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)
Tarih : 19.04.2013
Sayı : 31435689-125[6-2013/870]-40
Konu : Sözleşme gereği kesilen cezanın kurum kazancından indirim konusu yapılabileceği.
İlgi : 09.04.2013 tarihli özelge talebiniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde; İnşaat yapım işi ile uğraştığınızı, ............. Belediyesi öncülüğünde yapmış olduğunuz katlı otopark işinde proje değişikliği, malzemenin zamanında temin edilememesi ve inşaat alanının sit alanı olması nedenleriyle 15 günlük kazı işleminin 4 ay sürdüğünü ve buna dair hiçbir uzatma süresi verilmediğini, işin sözleşme tarihinde teslim edilemediğinden tarafınıza gecikme cezası kesildiğini ve bu cezanın hakediş ödemenize yansıtıldığını, ayrıca ..................... Belediyesi öncülüğünde yapmış olduğunuz inşaat işinde de malzemenin geç gelmesinden dolayı zamanında inşaatın teslim edilemediğini ve bu nedenle sözleşmede belirtildiği gibi gecikme cezası kesildiğini belirterek, kesilen bu cezaların indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda bilgi verilmesi istenilmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Safi kurum kazancı” başlıklı 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı; ikinci fıkrasında ise safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde safi kazancın tespitinde indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup, anılan maddenin (3) numaralı bendinde işle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabileceği, aynı Kanunun 41 inci maddesinin (6) numaralı bendinde ise her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatların (akitlerde ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar cezai mahiyette tazminat sayılmaz.) gider olarak indirilmesinin kabul edilmeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde, sözleşmede ceza şartı olarak konulan tazminatlar hariç olmak üzere kurumun kendisinin, ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanların suçlarından doğan maddi ve manevi zarar tazminat giderlerinin, indirim olarak kabul edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Dilekçeniz ekinde sunulan ve 04.11.2011 tarih 2011/134946 sayılı ihale kayıt numarası ile ............ Belediye Başkanlığı ile şirketiniz arasında yapılan sözleşmenin 25inci maddesinde, yüklenicinin sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde, gecikilen her gün için sözleşme bedelinin % 0,03 (on binde üç) oranında gecikme cezası uygulanacağı, 23.03.2011 tarih ............. sayılı ihale kayıt numarası ile ........ Belediyesi ile yaptığınız sözleşmenin 26.2 nci maddesinde ise, yüklenicinin sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde, gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin % 0,05 (on binde beş) oranında gecikme cezası uygulanacağı ve gecikme cezalarının ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın yükleniciye yapılacak hakediş ödemelerinden karşılanacağı hükümleri yer almaktadır.
Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde; ........ Belediyesi ve ........... Belediyesi ile yapmış olduğunuz sözleşmelere istinaden, işlerin süresinde bitirilememesi nedeniyle adınıza yapılan hak ediş ödemelerinden kesilen gecikme cezalarının, kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.