T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü
Sayı : 45404237-130[I-13-188]-233
Tarih : 15.08.2013
Konu : Tevkifatta tutar sınırı.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, müşterilerinize aynı ay içerisinde yaptığınız tevkifata tabi mal satışlarınızdan her birinin 1.000,00 TL'nin altında olmasına rağmen, aynı müşterinize yaptığınız aylık satış toplamının 1.000,00TL üzerinde olması halinde her bir fatura bedeli üzerinden katma değer vergisi (KDV) tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.
3065 sayılı KDV Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.
Bu yetkiye istinaden 14/04/2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 117 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinde sorumlu tayin edilen ve tevkifat yapacak kişi, kurum ve kuruluşlar, tevkifat uygulanacak işlemler ve tevkifat oranları açıklanmıştır.
Öte yandan, konuyla ilgili olarak yayımlanan 63 No.lu KDV Sirkülerinin "2.2.4. Kısmi Tevkifat Uygulamasında Sınır" başlıklı bölümünde; "..............................
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamayacak, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılacaktır.
Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılacaktır.
Buna göre;
1.000,00TL altında kalan teslimlerinizde tevkifat uygulanmaması,
Ay içerisinde tevkifat sınırı altında kalan birden fazla işlemin yapılması halinde, her bir işlemin ayrı değerlendirilmesi (Ancak, bir satışa ait bedelin, parçalara bölünmek suretiyle fatura düzenlenmesi mümkün değildir.) ve tevkifat sınırını aşmaması durumunda tevkifata tabi tutulmaması,
gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.