İLETİŞİM : 0224 452 4 966

T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları KDV ve ÖTV Grup Müdürlüğü

 

Sayı       : 84974990-130[KDV5.I.23.2018.6]-E.77068

Tarih      : 08.03.2019

Konu      : Taşınmaz Tesliminde Özel Matrah Uygulaması

 

İlgi : 07/09/2018 evrak kayıt tarihli özelge formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, TürkiyeTicaret Sicil Gazetesinde yayımlanan Şirketiniz ana sözleşmesinde faaliyetkonusuna inşaat işlerinin de dahil olduğu ifade edilerek 5 yıl önceŞirketinizin inşaat yapmak için aldığı arsanın bir kısmını ekonomik nedenlerdendolayı üzerinde hiçbir değişiklik yapmadan satmak istediğiniz belirtilerek KDVKanununun 23/f maddesinde yer alan düzenlemeden yararlanıp yararlanamayacağınızhususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 23/f maddesinde ise ikinciel motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce,katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisnakapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında değişiklik yapılmaksızınsatılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrahın,alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olduğu hüküm altına alınmıştır.

Konu ile ilgili olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin "III/A-4.9.İkinci El Araç ve Taşınmaz Ticareti" başlıklı bölümünde;

"3065 sayılı Kanunun 7104 sayılı Kanunla değişik (23/f) maddesinegöre, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal edenmükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisnakapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklikyapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazlarıntesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.

KDV mükellefi olmayanlardan veya istisna kapsamında KDV ödenmeksizin alınanikinci el motorlu kara taşıtları ile taşınmazların satışında düzenlenecekfaturalarda alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden KDVhesaplanır. KDV hesaplanarak alınan ikinci el motorlu kara taşıtları iletaşınmazların teslimlerinde ise özel matrah uygulanmayacağı tabiidir.

Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz teslimlerinde özelmatrah uygulaması yalnızca ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazticaretiyle iştigal eden mükellefler tarafından uygulanacaktır.

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler, 13/2/2018tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İkinci El Motorlu KaraTaşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetkibelgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlardır. İkinci el motorlu karataşıtı ticareti ile iştigal etmekle birlikte henüz yetki belgesi almamışolanlar, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göreyetki belgesi alınması için verilen süre ile sınırlı olmak üzere yetki belgesiolmaksızın, özel matrah uygulayabilirler.

Taşınmaz ticareti ile iştigal edenler, 5/6/2018 tarihli ve 30442 sayılıResmî Gazete'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamındayetki belgesi alan ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkârlardır. Taşınmazticareti ile iştigal etmekle birlikte henüz yetki belgesi almamış olanlar,Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesi alınması için verilensüre ile sınırlı olmak üzere yetki belgesi olmaksızın, özel matrahuygulayabilirler.

Verilen süre içinde yetki belgesini almamış olanlar ile yetki belgesialmaksızın ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticareti ile iştigaledenlerin ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz teslimlerinde özel matrahuygulanmaz.

İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz teslimlerinde özel matrahuygulanabilmesi için, araç veya taşınmazın basit tadil, bakım ve onarımişlemleri dışında vasfında esaslı değişiklik yapılmaması gerekmektedir.

...

Örnek 4:(A) Mobilya İmalat, Turizm A.Ş. 3 yıl önce yatırım amaçlı almışolduğu arsayı (B) Konut Yapı Kooperatifine satmıştır. (A) Mobilya İmalat,Turizm A.Ş.nin faaliyet konusu taşınmaz ticareti olmadığından arsa teslimindeözel matrah uygulanmayacaktır. "

açıklamalarına yer verilmiştir.

 

Buna göre, özel matrah uygulaması Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğegöre yetki belgesine sahip ikinci el taşınmaz ticareti yapanlar için geçerlibir düzenleme olup, faaliyet alanı taşınmaz ticareti olmayan ve TaşınmazTicareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesi bulunmayan Şirketinizce, dahaönce inşaat yapmak için alınan arsanın satış işleminde özel matrah şeklinin uygulanmasımümkün değildir. 

Bilgi edinilmesini rica ederim.