İLETİŞİM : 0224 452 4 966

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü


Sayı      : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.11-1774

Tarih     : 31/05/2012

Konu     : Posta - kargo yoluyla yurtdışına yapılan satışların ihracat teslimi olarak sayılıp sayılamayacağı.

 

İlgi özelge talep formunda, internet üzerinden yurt dışına kredi kartı ile kozmetik ürünleri satacağınızı ve satılan ürünlerin posta yoluyla yurt dışındaki alıcılara gönderileceği belirtilerek, yapacağınız teslimlerin ihracat teslimi sayılıp sayılamayacağı ve söz konusu işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin iadesini alıp alamayacağınız sorulmaktadır.

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 11/1-a maddesiyle, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye'de verilen roaming hizmetleri vergiden istisna edilmiştir.

Kanunun 12/1 inci maddesine göre, bir teslimin, ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki şartlaryerine getirilmiş olmalıdır;

a) Teslim yurt dışındakibir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir.

b) Teslim konusu malTürkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbestbölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır.

Diğer taraftan,ihracat istisnasından doğan KDV iadesi taleplerinin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasınailişkin esaslar 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

Söz konusu Tebliğin"Mahsup Talebinde Aranılan Belgeler" başlıklı bölümünde; Nakden veya mahsubeniade taleplerinde dilekçenin yanı sıra iade hakkı doğuran işlem itibarıyla aşağıdakibelgelerin de vergi dairesine ibrazı şarttır.

  • Gümrük beyannamelimal ihracında;

  • Gümrük beyannamesi(aslı veya noter, gümrük idaresi, ilgili vergi dairesi müdürü ya da yeminlimali müşavirce onaylı örneği),

Beyannamelerin aslıveya örneği yerine bunların listesinin verilmesi de yeterlidir. Bu takdirdelistede beyannamenin tarihi, sayısı, ihraç edilen malın cinsi, miktarı ve tutarı,gümrük kapısının ismi, varış ülkesi, imalatçının adı-soyadı veya unvanı, intaçve çıkış tarihlerine yer verilir.

Gümrükbeyannamelerinin yerine liste veren mükelleflerin iade taleplerinin değerlendirilmesisırasında listelerde yer alan bilgilerde eksiklik bulunması veya tereddütedilen durumlarda gümrük beyannamelerinin aslının veya örneğinin istenebileceğitabiidir.

  • Satış faturalarınınfotokopisi veya listesi,

  • İhracatın gerçekleştiğidöneme ilişkin olarak indirilecek KDVlistesi ile ihraç edilen malın bünyesinegiren vergi miktarına ilişkin hesaplamaları gösterir tablo."denilmektedir.

Diğer taraftan, gümrük beyannamesi tevsik edici belge olarak aranılmakla birlikte, basitleştirilmişusul kapsamında işlem yapma yetkisi verilen kişilerce, doğrudan gümrükidaresinin yetkisinde "BİLGE "DG" kodlu gümrük beyannamesiformatında bir beyanname formu kullanılmak suretiyle, her bir eşyanın cins,nevi, niteliği, miktar ve kıymeti, alıcı gönderici adı ve adresinin yer aldığıbir liste ve varsa faturaları eklenmek suretiyle beyanda bulunulmasına imkan verilerek,bu beyannameler gümrük idaresince teyit edilip, ekinde yer alan çıkış eşyasınıgösterir listeler onaylanmaktadır.

Buna göre, posta(kargo) yoluyla yurt dışına gönderilen kozmetik ürünlerinin kargo şirketi adına düzenlenen gümrük beyannamesi eki eşya listesinde, malı yurt dışına gönderen firmanızın yer alması ve liste muhteviyatının gümrükçe onaylanması halinde ihracat istisnası kapsamında işlem yapılması mümkün bulunmaktadır. Bu teslim nedeniyle firmanız tarafından yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDVnin iadesi talep edilebilecektir.

Posta (kargo)yoluyla yurt dışına gönderilen malların yukarıda açıklandığı şekilde tevsik edilememesi halinde ihracat teslimi olarak değerlendirilmeyeceğinden, bu teslimlere ilişkin düzenlenecek faturalarda ait oldukları oranda KDV hesaplanması gerekmektedir.

Bilgiedinilmesini rica ederim.