İLETİŞİM : 0224 452 4 966

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü


TARİH : 18.04.1996

SAYI : DEF.0.35.12/KDV.02-2522/5464

KONU : Malların Türkiye'de tüketilecek olması ve hizmeten yurt içinde yararlanılması halinde; yabancı firmalara verilecek aracılık hizmetinin, hizmet ihracı kapsamına girmediği hk. 

(Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-a bendinde ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin vergiden istisna olduğu, 12/2. maddesinde de söz konusu istisnanın uygulanabilmesi için hizmetlerin yurt dışındaki müşteri için yapılmış olması ve hizmetten yurt dışında faydalanılma şartlarının birlikte aranılmasının gerektiği belirtilmiştir. Buna göre İtalya'da yerleşik (...) firması ile merkezi Türkiye'de olan bir firma arasındaki nihai alıcısı Rusya'da olan bir mal satışına aracılık hizmetinin malın nihai alıcısı bulunan Rusya'daki firmaya değil, malların merkezi Türkiye'de bulunan firmaya gönderilmesi amacıyla İtalya'da yerleşik (...) firmasına verilmesi istisna kapsamına girmemektedir.)

...
(Defterdarlık: Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü)
Dilekçenizde; şirketinizin İtalya'da yerleşik (...) firması ile, merkezi İstanbul'da olan bir firma arasındaki nihai alıcısı Rusya'da olan bir mal satışına aracılık ettiği ve alıcı adına düzenlenen proforma faturada da mal gönderilen firmanın Rusya'da yerleşik olduğunun açıkça ifade edildiği belirtilerek, Rusya'daki alıcıya sevk edilmek üzere yapılan ithalat işlemine aracılık eden firmanıza gönderilen gelirin KDV'ne tabi olup olmadığı hususunun incelenerek tarafınıza bilgi verilmesi talep edilmektedir.

Bilindiği gibi, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-a bendinde ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin vergiden istisna olduğu, 12/2. maddesinde de söz konusu istisnanın uygulanabilmesi için hizmetlerin yurt dışındaki müşteri için yapılmış olması ve hizmetten yurt dışında faydalanılma şartlarının birlikte aranılmasının gerektiği hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Konuya ilişkin olarak evvelce şirketinize hitaben yazılan yazımızda da; yurt dışındaki firmaların Türkiye'den ithal edecekleri mal ve hizmetlere ilişkin olarak (mal ve hizmetin yurt dışında tüketileceği nedeniyle) bu firmalara aracılık hizmeti verenlerin bunun karşılığı olarak aldıkları komisyonlar hizmet ihracı kapsamında katma değer vergisinden istisna edilmiş olup, yabancı firmaların Türkiye'ye yapacağı ihracatlarda diğer bir ifade ile yurt içindeki firmaların mal ve hizmet ithaline ilişkin olarak yabancı firmalara verilen aracılık hizmetleri malların Türkiye'de tüketilecek olması ve hizmetten yurt içinde yararlanılması nedeniyle hizmet ihracı kapsamının dışında tutulmasının gerektiği belirtilmiştir.

Şirketinizce verilen dilekçenizde ise, İtalya'da yerleşik (...) firması ile merkezi İstanbul'da olan bir firma arasındaki nihai alıcısı Rusya'da olan bir mal satışına aracılık hizmetinin verildiği belirtilmiş olmakla birlikte sözü edilen aracılık hizmetinin malın nihai alıcısı bulunan Rusya'daki firmaya değil malların merkezi İstanbul'da bulunan firmaya gönderilmesi amacıyla İtalya'da yerleşik (...) firmasına verildiği anlaşılmıştır.

Ayrıca, (...) tarafından gönderilecek mallara ilişkin proforma faturanın Rusya'daki firma adına tanzim edilmesi şirketinizce (...)'ya verilen hizmet, açısından olayı değiştirmeyecektir.

Bu itibarla, firmanızca (...)'ya verilen aracılık hizmetinin Katma Değer Vergisinin konusu dışında tutulması mümkün bulunmamaktadır.