İLETİŞİM : 0224 452 4 966

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü


TARİH : 09.08.1996

SAYI : DEF.0.35.12/KDV.02-2570/10047

KONU : Ödevli kurumun aktifinde kayıtlı olan ve gayrimenkulun kamulaştırılması nedeniyle ödenecek bedel ile birlikte KDV de ödenmesi gerektiği hk. 

(3065 sayılı KDV Kanunu'nun 2/1. maddesinde de; bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesinin teslim sayılacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır. Diğer taraftan geçici 8. madde ile 150m2'ye kadar konutların teslimi katma değer vergisinden istisna tutulmuş, 9 seri nolu KDV Genel Tebliğinde ise, 150m2'lik alanı hesabında bahçenin göz önünde tutulmayacağından bahsedilmiştir. Buna göre 33136m2'lik büyük bir alana sahip (bostan-tütün-sebze) ekili arazinin üzerinde bulunan ve 150m2'nin altında olan bahçe evi ve işçi evlerinin mütemmimi olarak kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır. Katma Değer Vergisi mükellefi olan (...) A.Ş.'nin aktifinde kayıtlı olan gayrimenkulun kamulaştırılması nedeniyle ödenecek bedel ile birlikte Katma Değer Vergisinin de ödenmesi gerekmektedir.)

.....
Yazınızda; (...) A.Ş'nin aktifinde kayıtlı olan 33136m2'lik alana sahip olan taşınmazın mütemmimi ile birlikte (...) Genel Müdürlüğünce kamulaştırılmasının katma değer vergisine tabi olup olmadığının bildirilmesi istenilmektedir

Bilindiği gibi, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun "Verginin Konusunu Teşkil Eden İşlemler" başlıklı 1. maddesinin I. fıkrasında, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin verginin konusunu teşkil edeceği, 2/1. maddesinde de; bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesinin teslim sayılacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Maddenin tetkikinden de anlaşılacağı gibi, bir mal üzerindeki tasarruf etme yani mülkiyet hakkının başkasına devredilmesi teslim sayılacaktır.

Diğer taraftan, anılan Kanunun 8/a maddesinde; mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde bu işleri yapanların verginin mükellefi olacağı, 10/a maddesinde ise mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde mal teslimi veya hizmetin yapılması anında vergiyi doğuran olayın meydana geleceği öngörülmüştür.

Diğer taraftan anılan Kanunun 3855 sayılı Kanunla değişik geçici 8. maddesi ile 150m2'ye kadar konutların teslimi katma değer vergisinden istisna tutulmuş, ]9 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde ise, net alanın hesabında müstakil olarak kullanılacak her bir bina, kat ve bağımsız bölümün ayrı ayrı dikkate alınacağı, plan ve proje gereği konut dışında bir amaçla kullanılacak bölümlere istisna uygulanmayacağı belirtilmiştir.

Ancak bahçeli evlerin teslimi ile ilgili olarak 150m2'lik alanın hesabında bahçe göz önünde tutulmadan konutun alanının dikkate alınması, konutu çevreleyen arsa veya arazinin, bu konutun mütemmimi niteliğini korumak şartıyla istisna kapsamı içinde mütalaa edilmesi arsa veya araziden ne kadarının mütemmim sayılacağı konusunun ise mahalli örfe göre tespit edilmesi gerekmektedir.

Buna göre, 33136m2'lik büyük bir alana sahip (bostan-tütün-sebze) ekili arazinin üzerinde bulunan ve 150m2'nin altında olan bahçe evi ve işçi evlerinin mütemmimi olarak kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, yukarıda yapılan açıklamalar uyarınca katma değer vergisinin mükellefi olan (...) A.Ş'nin aktifinde kayıtlı olan gayrimenkulun kamulaştırılması nedeniyle adı geçen şirkete ödenecek bedel ile birlikte Katma Değer Vergisinin de ödenmesi gerekmektedir.