İLETİŞİM : 0224 452 4 966

T.C.


GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü
   
 
Sayı : 45404237-130[I-18-49]-E.48160

Tarih: 06.03.2018

Konu : Yatırım teşvik belgesi kapsamında teslim edilecek ... için teslimden önce fatura düzenlenmesi halinde iade talebi.  


İlgi : 27/02/2018 tarihli özelge talep formunuz.
 
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizin her türlü ... araçlarının imalatı, ithalatı, ihracatı ve otel işletmeciliği faaliyetlerinde bulunduğu, bu faaliyetleri kapsamında imalatı gerçekleştirilecek ... taşıma aracı olan ..ların Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/d maddesine istinaden yatırım teşvik belgesi kapsamında ...Belediye Başkanlığına teslim edileceği, bu ...ların imalat aşamasının belli dönemlerinde hakediş faturaları düzenlenerek şirketinize ödeme yapılmasına karşı ...ların imalatı tamamlandıktan sonra bir bütün halinde ilgili Belediyeye teslim edileceği belirtilerek, söz konusu ....ların üretiminde yüklenilen KDV'nin her hakediş faturası düzenlendiği dönemde mi yoksa ...ların teslim edildiği dönemde mi iadesinin talep edilebileceği hususunda Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmaktadır.
 
3065 sayılı KDV Kanununun;
 
10 uncu maddesinin (a) bendinde, vergiyi doğuran olayın, malın teslimi veya hizmetin yapılması ile meydana geldiği, (b) bendinde ise, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesiyle vergiyi doğuran olayın meydana geleceği,
 
13/d maddesinde, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamında yapılacak makine ve teçhizat teslimlerinin KDV den istisna olduğu,
 
hüküm altına alınmıştır.
 
Konuya ilişkin açıklamalara KDV Genel Uygulama Tebliğinin "II/B-5. Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Makine ve Teçhizat Teslimlerinde İstisna" başlıklı bölümünde yer verilmiştir.
 
Buna göre, işlemden önce fatura düzenlenmesi ile vergiyi doğuran olay meydana gelmekte ancak iade hakkını doğuran işlem vuku bulmamaktadır.
 
Bu nedenle, şirketiniz tarafından yatırım teşvik belgesi sahibi ... Belediye Başkanlığına KDV Kanununun 13/d maddesi kapsamında yapılacak ... teslimlerine ilişkin olarak teslimden önce fatura düzenlenmesiyle vergiyi doğuran olay meydana gelmekte, iade talep hakkı ise ...ların teslimiyle doğmaktadır. İade talebi ise en erken ...ların teslim edildiği tarihte faturanın düzenlendiği vergilendirme dönemine ilişkin olarak verilecek KDV düzeltme beyannamesi ile yapılabilecektir.
 
Bilgi edinilmesini rica ederim.