İLETİŞİM : 0224 452 4 966

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü


Sayı                  : 17192610-125[KV-18-44]-E.141701

Tarih                : 11.07.2018

Konu        : Yıllara sari işlere ilişkin hakediş ödemesinin geçici kabul tutanağının idarece onay tarihinden sonra yapılması halinde tevkifat yapılıp yapılmayacağı


İlgi                    : 21/06/2018 tarihli özelge talep formunuz.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesinin birinci fıkrasında; 

“Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zararın, işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak mezkur yıl beyannamesinde gösterilir.” 

hükmüne yer verilmiştir. İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 08.08.2016 tarihinde şirketiniz ile... Belediyesi arasında sözleşmesi imzalanan ... Yapım İşine ait geçici kabul tutanağının 18.04.2017 tarihinde idarece onaylandığı, 18.04.2017 tarihinde tespit edilen eksik işler nedeniyle Mayıs/2017 döneminde gerçekleştirilen hakediş ödemesi üzerinden 1.262,07 TL tutarında kesinti yapılarak Mustafakemalpaşa Belediyesi tarafından vergi dairesine şirketiniz adına ödendiği, 2017 yılı kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde mahsup edilemeyen kesinti tutarlarının iadesinin talep edilmesi üzerine bağlı bulunduğunuz vergi dairesi tarafından 1.262,07 TL'lik kesintinin geçici kabul tutanağı onay tarihinden sonra yapılması nedeniyle iadesinin gerçekleştirilmediği belirtilerek, konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Anılan madde kapsamına giren işlerde, işin başlangıç tarihi olarak; imzalanan sözleşmede yapılacak yer teslimi öngörülmüş ise yerin teslim edildiği tarih, sözleşmede yer teslim tarihi belirtilmemiş ise sözleşmede belirtilen işin başlangıç tarihi, bunların hiçbiri belirtilmemiş ise sözleşmenin imzalandığı tarihin kabul edilmesi gerekmektedir.

Aynı Kanunun 44 üncü maddesinin birinci fıkrasında inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihin, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edileceği; maddenin ikinci fıkrasında ise bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderlerin ve her ne nam altında olursa olsun elde edilen hasılatın, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde ise Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara görebirden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hak ediş ödemelerinden kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı belirtilmiş olup, söz konusu kesinti oranı 3/2/2009 tarih ve 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile %3 olarak belirlenmiştir.

Buna göre, yıllara sari inşaat ve onarma işleri dolayısıyla işin bitim tarihine kadar yapılacak ödemeler üzerinden %3 oranında vergi tevkifatı yapılacak olup, söz konusu işe ilişkin olarak işin bitim tarihinden sonraki ödemeler üzerinden yapılan tevkifatlar fazla ve yersiz ödenen vergi niteliği kazanacaktır. Fazla ve yersiz ödenen vergilerin ise ödenmiş olması şartıyla 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "3.2. Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade" başlıklı bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde vergi borçlarınıza mahsubu veya nakden iadesi mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan, iade edilecek söz konusu vergi kesintilerinin şirketinizce kurumlar vergisi beyannamesinde mahsuba konu edilemeyeceği de tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.